L’agricultura urbana, una solució per a la desnutrició

Nicaragua és, per a la FAO, el país de la seva regió que ha demostrat un major compromís amb l’agricultura urbana i periurbana, aconseguint grans avanços amb un impacte real, permetent-los reduir la desnutrició de les seves zones urbanes més pobres.

Els primer projectes que es van veure al país, executats per a la FAO, van ser dirigits a Ciutat Sandino i al barri de Los Laureles, al sud de Managua i gaudides pors 430 persones, als que es van donar les eines i capacitació en creació d’horts, lombricultura, elaboració de biofertilizants, construcció d’hivernacles per a la producció de plàntules i de tancs per emmagatzemar aigua, un dels elements claus en un país on el servei d’aigua potable no arriba a tothom i no plou la meitat de l’any.

L’èxit de la iniciativa, que va permetre millorar la nutrició de 2.500 persones, es va completar amb la capacitació de 2.000 estudiants amb horts en les escoles del país, convencent al govern d’incloure l’agricultura urbana al seu Pla de desenvolupament humà 2012-2016 amb el programa Patio Saludable, amb una inversió de 3 milions de dòlars.

L’objectiu és que en finalitzar enguany s’hagin creat des del 2012 200.000 nous horts urbans, 60.000 només a Managua, després de capacitar a 13.000 joves per ajudar als participants al programa i crear 13 vivers per produir plàntules i servir com centres de capacitació.